Ja polecę mniejsze stacje paliw, widzę różnicę jak wychodzę z garażu, bo po paliwie z tych największych sieci to szło się udusić od spalin. Reszta ta polityka, sieć kupuje na giełdzie baryłki do przerobu, gdzie dowozi surowiec kto chce.
@stary49 - a zapytam, jak tankowałeś w ubiegłym i tym roku na Orlenie to skąd miałeś ropę??? doczytaj sobie skąd i do kiedy Orlen kupował ropę jamalską. Osobiście wolę zatankowac na MOL niż na BP czy Shell.
stary pewnie pamięta, innym przypomnę : (pol.) "Polak, Węgier – dwa bratanki, i do szabli i do szklanki, oba zuchy, oba żwawi, niech im Pan Bóg błogosławi." - (węg.) "Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol s issza borát, vitéz s bátor mindkettője, aldás szálljon mindkettőre."
A od przyjaciela Mateusza Morawieckiego nijakiego Orbana to tankować? Czy tylko od przyjaciela Putina? Ale możesz sobie przecież pojechać na Ukrainę zatankować.
A te "mniejsze" to skąd biorą paliwo, nie z polskich rafineri w Gdańsku i Płocku?
Z sieci -
"Skąd mamy paliwo w Polsce? Głównym dostawcą w 2022 r. tego paliwa do Polski była Rosja z udziałem 37 proc., ale to i tak znacznie mniej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu są Niemcy, trzecim – Holandia.
W zeszłym roku niewielkie ilości oleju napędowego Polska sprowadzała także z Chin, Tajwanu i Zjednoczonych Emiratów Arabskich, jak podaje POPiHN. Największym dostawcą tego paliwa w 2022 była jeszcze Rosja (36,5 proc. importu), zastępowana stopniowo przez Niemcy (25 proc.), Holandię (10,7 proc.)21 wrz 2023"
A Pinokio tak się darł na Niemcy i apelował do Unii by całkowite embargo zastosować, gdy tymczasem sam płacił Ruskim (pośrednio przez zakup paliwa) na wojnę z Ukrainą - mam nadzieję, że tro zakłamanie prawie poprzedniej władzy WRESZCIE DOTRZE DO ICH WYBORCÓW , a za przekręty zostaną odpowiednio osądzeni i ukarani.