Jak nie ma prądu z sieci energetycznej to zawsze jest możliwe zasilanie agregatem prądotwórczym (czy akumulatorową stacją zasilania). Odpowiednio dobrany agregat zasili sklep czy stację benzynową na potrzebny czas. Będą działać kasy fiskalne, lodówki czy pompy na stacji paliw. Będzie też konieczna gotówka bo operacje kartowo/blikowe mogą być niemożliwe.
do @eSpee
Aleś wykminił. Jeżeli nie ma prądu to wiadomo, że żadne urządzenia nie działają, proste. Nie działają również kasy fiskalne, więc żaden sprzedawca nawet przy świeczce nie może nic sprzedać, nawet na tzw. zeszyt, bo popełni przestępstwo. Żeby nie przedłużać, nie będą działały paczkomaty, sklepy, stacje benzynowe itd. itp., no i starlinki, bo odbiorniki też potrzebują zasilania. Ja jestem zdania, że postęp w każdej dziedzinie jest jak najbardziej potrzebny. Sam korzystam z dobrodziejstwa kas bezobsługowych, bo nie muszę stać w horendalnych kolejkach do kasy. Każdemu zdaży się przypadek, że o czymś zapomni, sklepy zamknięte, i wtedy ratunkiem jest paczkomat. Uczmy się korzystać z tych urządzeń, bo pomagają.
Panie Krzanowski, nie pierwszy raz puszczają panu nerwy i wdaje się pan w pyskówki z uczestnikami forum ale chyba po raz pierwszy używasz pan takiego knajackiego języka pod adresem forumowiczów. Zawód dziennikarza, a przecież się za takiego pan uważasz, szczególnie uprawiany pod swoim nazwiskiem, wiąże się (bardziej niż inne profesje) z krytyką. Poziom tejże bywa różny, nawet bardzo słaby ale to jak się z tym dziennikarz mierzy pokazuje jego poziom a pan pomimo długiego stażu nie wyrobił sobie odpowiednio grubej skóry i angażuje się w takie szarpaniny forumowe jak zwykły szczeniak.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od prądu. Już nawet nie od internetu, bo ostatnie opady śniegu pokazały nam, że wystarczy brak zasilania przez kilka, kilkanaście godzin lub nawet kilka dni. Po kolei siadały w polach BTS-y terminale traciły łączność, nawet jeśli sprzedawca miał agregat to nic z tego, bo i tak sieci nie miał (chyba ze STARLINKa ktoś ma). Tak i wszystkie te blaszane budy są od tego zależne.
"Dlatego potrzebujemy datków, by dalej edukować słabych intelektualnie osobników". Nie mogłem uwierzyć, jak to przeczytałem. Niespotykany popis arogancji i megalomanii.
Nie dość że raklamy na portalu to jeszcze w komentarzu żebrają o darowizne to kup kawę.
Słabo redaktor zna Krosno że nie było zabudowanego makomatu koło portiusa gdzie można 24/7 wejść do środka i spokojnie mleko kupić a nie jak ten z artykułu że się stoi na polu nawet jak pada.
alegro chwali się swoimi innowacyjnymi paczkomatami że są przyjazne inwalidom... powodzenia w odbiorze paczki spod rojaxu