Może numeracja się zmieniła. Kamienica "Pod zegarem" mogła mieć kiedyś numer 2 i nie być całością z kamienicą pierwszą od ulicy Blich.
Panie Adrianie we wszystkich dokumentach mam adres Rynek 4 . Była to kamienica Państwa Bazentkiewiczów
Trzeba przypomnieć, że to władze odpowiadają za stan techniczny kamienic . Za komuny wprowadzono przymusowy kwaterunek i zasiedlono każdą dziurę wielodzietnymi rodzinami za groszowe czynsze. Rola właściciela ograniczyła się do prowadzenia księgi meldunkowej i sprzatania po menelach. Te groszowe czynsze były zabierane przez miejski Fundusz Gospodarki Mieszkaniowej i im wiekszy menel był, tym miasto bardziej mu remontowało lokal. Miejska Rada Narodowa dbała o meneli, by mogli spokojnie niszczyć własność "wrogów narodu " Obecnie wielu właścicieli dba o swoją własność, ale koszty jakichkolwiek remontów przekraczają ich mozliwości.
3-4-5, jakie to ma znaczenie, pustostan czyli ruina.
Jeżeli jest właściciel to dlaczego nie utrzymuje w należytym stanie (podobno zabytek!).
Jeżeli nie zabytek to ruina do wyburzenia.
Rektorat KPU to Rynek 1, siedziba PCK to Rynek 2, kamienica ze zdartym dachem nr 3, kamienica w której znajduje się DK Architektura Wnętrz to nr 4. Sphinx to już Franciszkańska 1, a Rynek 5 to kamienica KPU, w której jest m.in. Ambrozja.
W lewym górnym rogu drzwi wejściowych do kamienicy jest wyraźnie zaznaczony nr 3. Dlaczego sklep ma 4? Nie wiemy.
Tusia1001 ma rację. To jest Rynek 4 a nie 3. Mógłbym jeszcze tylko dodać "i kropka" ale dodam wiecej. Go.ogle M niewątpliwie robi dobrą robotę ale czasem sie myli. Zamiast udowadniać osobie która tam urodziła się i wychowała, to co najmniej postarałbym sie sprawdzić inne zródło. Wystarczy wygrzebać w necie adres sklepu mieszczącego się w tejże kamienicy.
Kamienica , w której sie urodziłam i wychowałam. Dziennikarz, który pisał artykuł niech nie podaje dwóch adresów to jest Rynek , a nie 3 trochę przykładajcie się do swojej pracy
To głupia małostkowość. Jakie to ma znaczenie czy numer taki czy inny? Najważniejsza informacja, że wiatrzysko dach zdarło i trzeba go naprawić.