m_ss77 Jankiel ,który stał za Wisłą i czekał na odpowiedni moment...? Szkoda....
"Czym skorupka za młodu nasiaknie tym na starość trąci..." nie dokładnie ale prawdziwie. "Sorry ale taki mamy klimat..." i Polskę, i tak wychowalismy swoje pokolenie, które nas zastąpi...Winić łatwo ale rozłożyć te słowa na czynniki pierwsze i poszukać źródła tego myślenia młodych ludzi nikt nie chcę lub się wstydzi? Młodzi są odzwierciedleniem starszych i ich zachowań, słów...
k2101 ja od Konfederacji jestem daleko ale nie widzę problemu że Krosno-24 tak to opisuje, przecież każdy wie jaki to portal. Jakub to fajny mądry chłopak i ... napewno go to coś nauczy.
Post można odebrać dwojako:
1. Przypisując autorowi dobre intencje - jako czysty i trafny sarkazm (wobec absolutnie debilnego pytania). Młodzi często dziś używają czarnego oraz irracjonalnego humoru.
2. Przypisując autorowi złe intencje - jako chamski i oburzający objaw nacjonalizmu. Domeną niektórych osób i środowisk jest rasizm, faszyzm itp.
Zakładamy, że nieważne jest jak dam autor swoje słowa tłumaczy.
Kluczem może być miejsce publikacji.
Np gdyby podobny tekst padł na forum sympatyków OUN/UPA, nie mielibyśmy wątpliwości, że pkt.2
Ponieważ jednak padło to na forum dla tekstów i żartów absurdalnych, irracjonalnych, bardziej stawiam na sarkazm, czarny humor. Wręcz próbę skompromitowania autorki debilnego pytania.
Daltonista? Nie odróżnia czarnego humoru od brunatnego? A zresztą,skoro zapisał się do dziadka mizogina promującego społeczny darwinizm,to czego się spodziewać? Żadne garnitury,krawaty i chwilowo wyborczo przyrządzony liberalizm( który w innym kontekście może być ok a przynajmniej do dyskusji) tego nie przykryją. Natomiast zapisujące się tam dziewczyny,chyba nie rozumieją po polsku....albo nie maja instynktu samozachowawczego.Marzy wam się Kinder-Kuche-Kirche???
"...one moje kokoszki które dały gardła
Wielka tego gromada w naszej wsi umarła
Nuż co było w komorze legumin po trosze ,
Ruszenie naruszyło,ba,i stare grosze. .."
m_ss77 Przeczytaj "Pana Tadeusza " naucz się polskiej historii a potem rzucaj metafory na forum...Bo ta nie trafiona.