Tak jest, Krościenko Wyżne powinno być włączone do Krosna jak pisze BlondaS.
To jest malutka gmina. Od 2021 jeszcze mniejsza.
Teren ten nie znajduje się przy bocznicy kolejowej wzdłuż linii nr 108. Tam jest tylko sama linia kolejowa nr 108.
W mojej ocenie całe Krośnienko Wyżne powinno być rownież przyłaczone do Krosna. Jest to mała stworzona sztucznie gmina do której przeprowadziło się setki krośnian. Krośnienko to sypialnia Krosna i powinna być przyłaczona do miasta. Tereny okolic Dębiny - każdy wie o czym piszę co drugi to rodowity krośnianin który wybudował tam swój dom a dalej pracuje lub prowadzi firmę w Krośnie.
Teraz sie okaze jakie mamy wladze w krosnie i jak to wykorzystaja..
I to jest bardzo dobra wiadomość.
Za 10 lat powstaną tam pierwsze budynki :)
No dziwnie te granice będą teraz wyglądać, ale oczywiście bardzo się cieszę. Bezpośredni kontakt z drogą Rzeszów - Barwinek to znaczna szansa na rozwój
Na tym etapie była to już czysta formalność, ale to jest wg mnie najlepsza wiadomość dotycząca Krosna w tym roku. Świetnie że się udało, teraz tylko żeby nie zmarnować tego potencjału!
@k2101, @BlondaS, tak tak, i głowienka. Powiedźcie mi tylko, co mieszkający tam ludzie, by zyskali na przyłączeniu do Krosno. Lepiej sobie trzeba zadać pytanie, czemu ludzie z Krosna wolą uciec do ościennych gmin.
To, że mieszkańcy gminy pracują w Krośnie, czy prowadzą tam firmę, nie jest powodem, żeby tych mieszkańców na siłę (wbrew ich woli) znowu do Krosna włączać.