ARCHIWUM 1999-2017

Walentynkowe serduszka mistrzów słodkości

Natalia Kilar i Ewelina Kołodziejczyk - uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 najlepszymi młodymi cukiernikami. Znalazły się w czołówce wojewódzkiego turnieju na najlepszego ucznia w tym zawodzie.
Redakcja Portalu
Jedno z ciasteczek Natalii Kilar, która zwyciężyła konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik

Walka o tytuł "Najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik" odbywa się w Krośnie już po raz ósmy (06.01). Do rywalizacji na szczeblu wojewódzkim stanęło 6 reprezentantów z trzech podkarpackich szkół: Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie, Zespołu Szkół nr 5 w Sanoku oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie.

Turniej tradycyjnie składał się z dwóch etapów. Najpierw w siedzibie "Bursy" uczniowie zmagali się z testem z zakresu przedmiotów zawodowych, potem w hali produkcyjnej Wytwórni Ciast i Lodów "Santos" odbył się etap praktyczny.

Tegoroczny konkurs przebiegał pod hasłem "Walentynki". Uczniowie mieli do wykonania cukiernicze wyroby: tort okolicznościowy, figurki z marcepanu, ciasteczka bankietowe, a także elementy dekoracyjne z karmelu wykorzystane do dekoracji tortu. Ten ostatni element sprawiał uczestnikom najwięcej trudności, głównie dlatego że nie wykonali zbyt wielu ćwiczeń na tym kosztownym materiale.

Marek Bargieł - znany krośnieński cukiernik, który wspiera młodych, utalentowanych cukierników

- Nie każdy zakład pozwala na ćwiczenia w karmelu - mówi właściciel Wytwórni Ciast i Lodów "Santos" Marek Bargieł. - Kilogram izomaltu, czyli specjalnego cukru do wyrobów artystycznych, dekoracyjnych to koszt ponad 20 zł. Dochodzą do tego inne koszty. A karmelu nie można użyć dwa razy, jak plasteliny - tłumaczy.

Przebieg turniejowych rywalizacji nadzorowała i oceniała komisja, której przewodniczył Marian Gancarz - starszy wizytator Kuratorium Oświaty w Rzeszowie.

Na najwyższym podium stanęła Natalia Kilar z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie. - Cieszę się przede wszystkim z tego, że tu jestem, że mogłam startować w turnieju - mówiła po ogłoszeniu wyników. Przygotowała tort walentynkowy na musie śmietankowym i czekoladowym, dekoracje z karmelu, ciasteczka bankietowe i figurki z marcepanu. Figurki przedstawiają uśmiechnięte serduszka, misie z sercami i minki z napisem "Kocham Cię". Natalia w zawodzie cukiernika chciałaby znaleźć pracę. - Lubię to, co robię - mówi.

Zwyciężczyni turnieju Natalia Kilar chciałaby kiedyś zostać cukiernikiem

Tuż za nią uplasowała się jej szkolna koleżanka - Ewelina Kołodziejczyk. Z sukcesu cieszyła się równie mocno, co zdobywczyni pierwszego miejsca. - Nie spodziewałam się takiego wyniku, jestem zachwycona - stwierdziła. Obie uczennice terminują pod okiem Marka Bargieła, natomiast od strony teoretycznej przygotowała je Alicja Kus - nauczyciel ZSP nr 2.

Na trzecim miejscu uplasował się Kamil Mierzwa z ZSS z Rzeszowa. Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia. - Jesteście szóstką najlepszych w całym województwie - zwracając się do uczestników turnieju, podkreślali organizatorzy. - Jesteśmy bardzo zadowoleni z poziomu, który zaprezentowali uczestnicy tegorocznej imprezy.

Zwycięska praca uczennicy z Krosna

- Chciałbym widzieć taki poziom co roku podczas egzaminów czeladniczych i mistrzowskich - dodał Marek Bargieł, który jako przewodniczący komisji egzaminacyjnej w Cechu Rzemiosł Różnych przeprowadza tego typu egzaminy.

Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie wspólnie z Wytwórnią Ciast i Lodów "Santos". Honorowy patronat nad turniejem objął prezydent miasta Piotr Przytocki.

ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU:
Aneta Kut, fot. Damian Krzanowski