ludzie

Naleśniki orkiszowe i fit jabłecznik. Zdrowe słodycze Klaudii Liwosz

Czy ciasta bez cukru smakują tak samo, jak z cukrem? Klaudia Liwosz z Krosna twierdzi, że lepiej, a przy tym nie stanowią takiego obciążenia dla organizmu. Na pewno dobrze wyglądają - jej profil na Instagramie obserwuje 41,5 tysiąca użytkowników.
Berenika Kochan
Klaudia Liwosz i jej zdrowy tort
archiwum Klaudii Liwosz

Gdy spotykamy się w jednej z krośnieńskich kawiarni, Klaudia przegląda menu. Lubi podejrzeć, czy proponują tu „coś zdrowego”. - To przeważnie pojedyncze pozycje, tu na przykład świeżo wyciskane soki. Nie ma w Krośnie lokalu, w którym podawano by desery bez cukru – mówi. 22-latka planowała otworzyć własny, napisała nawet biznesplan. Co ją powstrzymało? Obawa, że krośnianie raczej nie jedzą „na mieście”, a co dopiero potrawy spoza listy znanych i lubianych. 

Zaczęło się od omletów

Dlatego na razie krośnianka piecze dla własnej przyjemności oraz by zadowolić podniebienia rodziny i znajomych. Wszystkie swoje kulinarne dzieła stara się zaprezentować na Instagramie - popularnym serwisie społecznościowym z fotografiami - zobacz tutaj.

Jej obserwatorzy podziwiają słodycze w wersji fit: ciasta, puddingi, placuszki bananowe. Z ksylitolem i erytrolem (to niskokaloryczne słodziki) zamiast cukru, z prawdziwym kakao, wzbogacone odżywkami białkowymi.

Placki bananowe z masłem orzechowym i chia
klaudia liwosz

- A zaczęło się od słodkich omletów – wspomina Klaudia, absolwentka szkoły fryzjerskiej. - Konto na Instagramie założyłam początkowo dla celów prywatnych. Na swoim profilu umieszczałam zdjęcia codziennych chwil. Gdy zainteresowałam się zdrowym odżywianiem, zaczęłam przeglądać w tym serwisie przepisy. Jest taki moment w początkach mojego profilu, gdzie w różnych wersjach pojawiają się właśnie wspomniane omlety. Przez pewien czas robiłam je na okrągło. 

Krośnianka wykonuje zdjęcia w weekendy, najczęściej przy śniadaniu. Klaudia nie staje na stole, jak niektórzy kulinarni fotografowie. Stół ma przy oknie, bo tam jest znacznie lepsze światło. Stara się być perfekcjonistką, lubi mieć uporządkowane zdjęcia - stąd białe tło i szczegółowo dopracowane dekoracje potraw. Dzięki temu jej profil w serwisie społecznościowym przyciąga uwagę estetyką. Liczą się również pomysły. W jednym z ostatnich postów dziewczyna proponuje bananowe miśki z jogurtem greckim. 

Gdy praca jest pasją 

Pasja dokumentowana na zdjęciach pozwoliła jej dostać interesującą pracę. - Starałam się o staż w Zielonej Terapii, firmie prowadzącej katering dietetyczny. Usłyszałam, że stażystów nie przyjmują. Jedna z pracujących tam kobiet pokazała jednak mój profil szefowi, a ten zmienił zdanie. W firmie kateringowej Klaudia zajmuje się obsługą klientów (Zielona Terapia dostarcza posiłki na cały dzień do ok. 70 osób), ale i przygotowuje podwieczorki.

Naleśniki orkiszowe
klaudia liwosz

Jej ulubiony deser to naleśniki orkiszowe z musem czekoladowym z awokado. Na co dzień przygotowuje również piernik z fasoli, brownie z cukinii czy omlet z kalafiora. - Gdy wprowadzaliśmy do menu ciasta warzywne, nie cieszyły się one dużym uznaniem, bo ludzie nie lubią czegoś, czego nie znają. Nie byli przekonani do zielonego biszkoptu z dodatkiem szpinaku, ani ciasta z fasoli – twierdzi Klaudia. 

Społeczność zdrowego odżywiania 

Jak wiele nastolatek, Klaudia chciała schudnąć. - Po przejściu na zdrową dietę poprawiła się nie tylko moja sylwetka, ale i stan skóry. Wzmocniły się również włosy i paznokcie – podsumowuje. Jedząc świadomie, zorientowała się, co jej służy, a co nie. Zwykłą kawę zastąpiła zbożową i wyeliminowała ze swojego jadłospisu nabiał.

Fit jabłecznik
klaudia liwosz

Rozmawiamy o mitach na temat odżywiania, które pojawiają się w internecie. - Do wypieków najczęściej używam mąki orkiszowej, ale zupełnie nie przeszkadza mi, gdy do deseru dorzucę pszennej. Jeśli zamieszczę to w przepisie, młodym dziewczynom zapala się lampka - „oho, gluten”. Była moda na dietę bezglutenową, więc utarło się, że gluten jest niezdrowy - mówi influencerka.  

Popularność wśród fit instagramerów wiąże się z odpowiadaniem na liczne wiadomości. Klaudia radzi obserwatorom, czym zastąpić dany składnik, dzieli się przepisami. Obmyśla własne przepisy, ale i czerpie inspiracje z twórczości innych. - Razem tworzymy społeczność miłośników zdrowego gotowania – stwierdza dziewczyna. W prowadzeniu profilu najbardziej cieszy ją kontakt z ludźmi o podobnych zainteresowaniach. 

Rolada z kremem straciatella
klaudia liwosz

Fit cukiernia w Krośnie 

Klaudia liczy na to, że świadomość żywieniowa w naszym kraju się zmienia. W Biedronce czy w Lidlu coraz łatwiej zdobyć zdrowe produkty do gotowania. Krośnianka uważa, że są w rozsądnej cenie. I choć raczej nie wiąże swojej przyszłości z Miastem Szkła, marzy jej się restauracja połączona z kawiarnią, w której serwowałaby zdrowe śniadania, niecodzienne desery bez cukru i pyszną kawę z mlekiem roślinnym. 

ZOBACZ TEŻ W ARCHIWUM PORTALU: