PLEBISCYT

Krośnianie wybrali chleb. Od Kopacza najsmaczniejszy

Żytni, ciężki, wyrazisty, bez drożdży, na samym zakwasie - taki chleb najbardziej posmakował mieszkańcom i turystom podczas tegorocznych Karpackich Klimatów. Pochodzi z Piekarni Kopacz i od lat cieszy się uznaniem klientów. Przez rok będzie mógł się tytułować "Ulubionym Chlebem Krośnian".
Redakcja Portalu
Od prawej: Piotr, Stanisław, Wojciech Kopaczowie i Grzegorz - pracownik piekarni
Damian Krzanowski

Wybór "Ulubionego Chleba Krośnian" tradycyjnie odbył się podczas Karpackich Klimatów. Odwiedzający Rynek degustowali lokalne wypieki i oddawali głosy na ich zdaniem najlepszy bochenek.

W ramach konkursu na stoisku Cechu Rzemiosł Różnych pojawiło się 7 chlebów. W głosowaniu, które trwało dwa dni (20 i 21.08), udział wzięły 1102 osoby. Po zliczeniu głosów okazało się, że miano "Ulubionego Chleba Krośnian 2022" uzyskał chleb żytni bez drożdży z ziarnami z Piekarni Kopacz. Zwycięski bochenek zdobył 21% głosów.

Chleb żytni bez drożdży z ziarnami - Ulubiony Chleb Krośnian 2022
damian Krzanowski

- Ten chleb jest na samym zakwasie, bez drożdży. Ma minimalny skład: mąkę żytnią, wodę, sól i ziarenka. Jest ciężkim i - za sprawą zakwasu - wyrazistym chlebem - mówi Piotr Kopacz, kierownik piekarni. Nagrodzony chleb nie jest nowością. Wypiekany jest już od blisko 7 lat. - Powstał, bo chcieliśmy urozmaicić ofertę. Próbowaliśmy z różnymi ziarnami i najbardziej posmakował naszym klientom wypiek z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Bardzo dobrze się przyjął.

Piekarnia Kopacz jest niewielką piekarnią rzemieślniczą. Wszystko, co w niej powstaje, wyrabia się w naturalny sposób, ręcznie, jak dawniej. - Tak, jak mój tato nauczył się od swojego teścia, tak to się dzieje do dzisiaj - podkreśla Piotr Kopacz. Pieczywo wypiekane jest na piecu typu "Anglik". - To piec, który powstał na etapie budowania budynku, był sercem całej inwestycji. Wszystko było przygotowane konkretnie pod ten piec - mówi kierownik zakładu.

Piekarnia Kopacz mieści się w Suchodole
damian Krzanowski

Tegoroczne zwycięstwo jest już czwartym, które Piekarnia Kopacz zdobyła w konkursie na "Ulubiony Chleb Krośnian". Mieszkańcy docenili wcześniej chleb ze słonecznikiem, cebulowy oraz "Miłości" z rodzynkami i soją.

- Bardzo nas to cieszy, że chleby, które produkujemy, zostają raz na jakiś czas doceniane. One nie mają wyszukanego składu. To są podstawowe chleby, które cieszą się uznaniem naszych klientów. Taki, rzemieślniczy, codzienny chleb - twierdzi Piotr Kopacz. - Chleby, które były wypiekane dwa razy w tygodniu, po konkursie wypiekaliśmy codziennie. To pokazuje, że warto brać udział w takich plebiscytach - dodaje Stanisław Kopacz, właściciel piekarni.

Pieczywo w Piekarni Kopacz wypiekane jest tradycyjnie, metodą rzemieślniczą
damian Krzanowski

Podobnie jest w przypadku chleba żytniego bez drożdży z ziarnami - dotąd wypiekany był trzy razy w tygodniu, ale za sprawą sukcesu wypiekany jest codziennie. Od poniedziałku do czwartku w sprzedaży jest już od około godz. 14:00, a w piątek godzinę później. Cały chleb waży 2,5 kg. Cena wypieku to 15 zł za kg (można kupić dowolną ilość).

Piekarnia Kopacz ma w swoim asortymencie łącznie około 15 chlebów, kilka rodzajów bułek, a ponadto ciasta, drożdżówki i pączki. Sprzedaż prowadzi w dużej mierze w oparciu o własne sklepy firmowe: w "kwadraciaku" przy ul. Wojska Polskiego, na "Guzikówce" oraz w sklepie przy piekarni w Suchodole. Właśnie tam kupić będzie można zwycięski bochenek.

W sklepie oferowane są także ciasta, drożdżówki i pączki
damian Krzanowski

Drugie miejsce w konkursie zajął mający w swoim składzie słonecznik, czarnuszkę i płatki owsiane chleb wieloziarnisty z Cukierni JoAsia (18% głosów), zaś trzecie Chleb pradawny z orkiszem i samopszą z EKO Piekarni Kiełtyka (17% głosów).

Do konkursu zgłoszono ponadto:

Konkurs „Ulubiony Chleb Krośnian” jest organizowany od 2006 roku. Jego pomysłodawcami są Muzeum Rzemiosła w Krośnie i Krośnieński Cech Rzemiosł Różnych. Nawiązuje on do piekarskich tradycji miasta i promuje regionalne wypieki.