MIEJSCE

Wina z regionu i Węgier. W Krośnie powstał Podkarpacki Salon Degustacyjny

W Piwnicach Przedprożnych na Rynku powstało miejsce, gdzie można spróbować i porównać wina regionalne oraz te pochodzące z węgierskich miast Tokaj i Eger. Podkarpacki Salon Degustacyjny ma urozmaicić turystom zwiedzanie Krosna.
Joanna Kwiatkowska
Znajomość winiarskiego świata skłoniła Daniela Aniołowskiego do stworzenia Podkarpackiego Salonu Degustacyjnego
Damian Krzanowski

Pomysłodawcą i założycielem Podkarpackiego Salonu Degustacyjnego jest Daniel Aniołowski, który na co dzień profesjonalnie zajmuje się winami (jest sommelierem i kiperem) oraz prowadzi krośnieńskie restauracje Wino i Talerzyki, Na sushi oraz OX.

- W naszym mieście i regionie brakowało miejsca, w którym moglibyśmy spróbować tutejszych win z kilku winnic, porównać je i zakupić – mówi. – Dodatkowo jest to kontynuacja historii Szkota Wojciecha Portiusa, który mając 20 lat sprowadzał do Krosna wina węgierskie. Tutaj przechowywał je w beczkach w piwnicach, a następnie nimi handlował. W naszym salonie poza winami z Podkarpacia będzie można spróbować właśnie win z Węgier.

Do Podkarpackiego Salonu Degustacyjnego w Krośnie trafiają wyselekcjonowane wina
Damian Krzanowski

Z takiego połączenia powstało szerokie portfolio win o różnych smakach i kolorach. Z Podkarpacia znajdziemy wina wytrawne i półwytrawne białe, wytrawne czerwone oraz wina musujące metodą tradycyjną (jak szampan). Pochodzą one z 5 winnic: Rymanów, Czajkowski (Miejsce Piastowe), Widokowej (Kombornia), Manufaktury Win Podkarpackich (okolice Dębicy) oraz Spotkaniówki (Połomia).

- W regionie jest ponad 150 miejsc produkujących własne wina, jednak selekcjonujemy je dosyć rygorystycznie. Kluczowa jest dla nas jakość i powtarzalność – mówi Daniel Aniołowski.

Miejsce oferuje kilkanaście różnych rodzajów win
Damian Krzanowski

Poza tym w Podkarpackim Salonie Degustacyjnym można spróbować win białych wytrawnych, słodkich i musujących z dwóch winnic z Tokaju oraz wytrawnych win czerwonych z Egeru.

Salon znajduje się w Piwnicach Przedprożnych na Rynku, do których wchodzi się od strony ul. Kazimierza Wielkiego. Piwnice są jednocześnie ostatnim zwiedzanym miejscem podczas wizyty w Centrum Dziedzictwa Szkła. Stąd możliwość zakupu biletu na wycieczkę po CDS-ie z opcją uczestniczenia w degustacji.

 Wejście do Podkarpackiego Salonu Degustacyjnego
damian krzanowski

Do Salonu mogą przyjść także osoby niezwiedzające CDS. Wówczas koszt około półgodzinnej degustacji to 35 zł. Podczas niej będzie można nie tylko spróbować ok. 10 win, ale także dowiedzieć się co nieco o regionie, z którego pochodzą.

W ofercie są także nalewki z podkarpackich owoców
Damian Krzanowski

Poza winami można spróbować także regionalnych nalewek w siedmiu smakach (cena degustacji to 25 zł), wytwarzanych całkowicie naturalnie oraz zakupić produkty lokalne, takie jak miody, kawy wypalane na miejscu oraz przetwory z derenia (dżem, ocet balsamiczny, czekoladę z owocami).

- Na Podkarpaciu jest jedyny ekologiczny sad dereniowy w Polsce. Owoce derenia, podobnie jak wino, charakteryzują się połączeniem słodyczy i kwasowości – tłumaczy Daniel Aniołowski.

Podkarpacki Salon Degustacyjny otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godz. 9:00-18:00. Możliwie, że w okresie wakacyjnym będzie otwarty nawet do 21:00.