GASTRONOMIA

Znane marki mają ożywić Rynek. W Krośnie powstanie Sphinx i Fabryka Pizzy

„Chcemy, żeby zrobiło się wielkomiejsko” - mówią pomysłodawcy sprowadzenia na krośnieński Rynek popularnych sieci restauracji. Sphinx i Fabryka Pizzy mają zostać otwarte z początkiem wakacji w kamienicy przy ul. Franciszkańskiej 1. Pierwsza z nich oferuje dania kuchni orientalnej i amerykańskiej, druga pizzę i potrawy kuchni włoskiej.
Joanna Kwiatkowska
Wkrótce nad tymi dwoma, zasłoniętymi wejściami zawisną szyldy: po lewej Sphinx, a po prawej Fabryka Pizzy
Sphinx Krosno

Sphinx i Fabryka Pizzy powstają w kamienicy po lewej stronie kościoła oo. Franciszkanów, która jednocześnie graniczy z płytą Rynku. Obecnie lokale można poznać po zasłoniętych szybach. Wkrótce zawisną nad nimi szyldy.  

- Liczymy na to, że znane marki przyciągną na Rynek nie tylko mieszkańców Krosna, ale też całego powiatu i ożywią to miejsce. Wierzymy w to, że zyskają na tym także inni restauratorzy, właściciele tutejszych kawiarni, sklepików i galerii. Jednego dnia ktoś odwiedzi nas, drugiego zawita gdzieś indziej – mówi Barbara Bartosik-Pękalska, prezes firmy Glob Cars, która jest franczyzobiorcą marek.

Sphinx

To polska sieć restauracji, która serwuje dania kuchni orientalnej i międzynarodowej. Obecnie w Polsce działa blisko 100 takich restauracji, głównie w większych miastach. Najbliższe z nich znajdują się w Rzeszowie.

Najbardziej popularnym daniem Sphinxa jest shoarma, która wywodzi się z kuchni arabskiej. To kawałki opiekanego mięsa wieprzowego lub kurczaka podawane na talerzu z frytkami lub ryżem arabskim i zestawem surówek.

Shoarma
facebook.com/sphinxrestauracje

- Warte uwagi są także steki, które wyróżniają się wyselekcjonowanym mięsem. Sphinx ma umowę z firmą, która specjalnie dla nich przygotowuje mięso. Dzięki wysokiej jakości, steki dorównują tym amerykańskim – mówi Barbara Bartosik-Pękalska.

Stek amerykański
facebook.com/sphinxrestauracje

- Z dań Bliskiego Wschodu pojawiają się także kofty, czyli grillowane szaszłyki z mięsa mielonego i mezze, czyli zestaw drobnych potraw podawanych jako zakąski. Poza tym znajdziemy także zupy, potrawy rybne, burgery oraz opcje fit i wege – dodaje Artur Przewłocki, manager restauracji.

Restauracje Spinhx wyróżniają się także orientalnym klimatem lokali. Głównym elementem wystroju są kolorowe lampy z ususzonych tykw (rodzaj roślin pochodzących z Afryki i Azji).

Fabryka Pizzy

W Krośnie powstanie 16. lokal tej marki. Pierwszy z nich, popularny wśród studentów, powstał przy obecnym Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Kolejne otwarto m.in. w Warszawie, Gdańsku i Gdyni, a najbliższy z nich znajduje się w Nowych Sączu.

Pizza ma bazować wyłącznie na włoskich produktach, które są specjalnie sprowadzane dla sieci
fabryka pizzy

- Będziemy oferować typowo włoską pizzę, dodatkowo będzie ona dostępna na cieście razowym. W menu znajdzie się także pizza light. Daniem, którego wcześniej nie było na naszym rynku, są bombery, czyli gorące wyrośnięte buły pizzowe nabite włoskimi składnikami, podawane w ilości czterech, ośmiu lub dwunastu sztuk – mówi Artur Przewłocki.

Bombery
fabryka pizzy

Poza tym w menu Fabryki Pizzy będą także makarony, owoce morza, risotto, gnocchi, zupy i sałatki. - Praktycznie w jednym miejscu dostępne będą dwa różne menu z bogatą ofertą. Dzięki temu każdy znajdzie tutaj coś dla siebie – dodaje manager.

Makaron z krewetkami
fabryka pizzy

Restauracje będą miały osobne wejścia i dwa ogródki na płycie Rynku. Są jednak połączone i mają wspólne zaplecze kuchenne.

Dodatkowo do lokalu Sphinxa przynależą obszerne piwnice. W ich zakamarkach dostępnych jest kilka „pokoi”, które pozwolą na odizolowanie stolików i organizację bardziej prywatnego spotkania z rodziną czy znajomymi.

- Nie ma problemu, jeśli klienci będą chcieli skorzystać jednocześnie z obu menu, czyli będą mogli np. zamówić pizzę i usiąść w części restauracji Sphinx – tłumaczy Artur Przewłocki.

Nowością w sieci Fabryka Pizzy będą śniadania, które firma stworzy specjalnie dla krośnieńskiego lokalu.

We wnętrzach zachowano starą cegłę i naturalny kamień. Na zdjęciu Artur Przewłocki, manager restauracji 
Sphinx Krosno

Powrót do korzeni

W kamienicy, w której pojawią się znane marki, od 2019 roku istnieją apartamenty Krosno4YOU. Można do nich wejść bezpośrednio z restauracji. 

- Stąd pomysł, aby na dole powstała gastronomia, z której będą mogli korzystać m.in. nasi goście – mówi Barbara Bartosik-Pękalska.

Dawniej w tym miejscu także istniała restauracja. Nosiła nazwę „Portius”, a potocznie nazywana była „Pod Batogiem”. – Woźnice przychodzili tu na piwo i odkładali konne baty przed wejściem, bo nie można było wchodzić z nimi do środka. Na archiwalnych zdjęciach widać także żołnierzy z okresu I wojny światowej, jak stoją przed wejściem i piją wino. W pewnym sensie wracamy do korzeni i przywracamy temu miejscu jego historyczne przeznaczenie – opowiada inwestorka. 

Ulica Franciszkańska. Fotografia datowana na 1915 rok
fotopolska.eu

Ślady po istnieniu restauracji widoczne były także w piwnicach. Tam prawdopodobnie przygotowywano mięso, na co wskazują znalezione haki rzeźnicze.

Dawniej w tym miejscu istniała cukiernia, a następnie restauracja "Portius"
ARCHIWUM/ Z albumu "Krosno z okolicami", Krajowa Agencja Wydawnicza Rzeszów - Krosno 1989
 

Cała kamienica wymagała generalnego remontu. – Cegłę, która teraz jest głównym elementem wystroju, musieliśmy oczyścić z warstwy wapnia. W piwnicach obniżaliśmy poziom podłoża o prawie metr, zamontowaliśmy ogrzewanie podłogowe i wentylację. Było sporo do zrobienia, prace trwały ponad rok – mówi właścicielka kamienicy. 

Za tymi ławkami znajdą się ogródki obu restauracji
joanna kwiatkowsa

Obecnie w restauracjach pozostały kwestie wykończenia wnętrz. Poszukiwani są także pracownicy.

Pierwsi goście mają zostać przyjęci na początku wakacji. Lokale będą otwarte w tygodniu do godz. 22:00, a w weekendy do 23:00. Szczegółowe informacje pojawią się na fanpage'ach: Spinhx Restauracja Krosno i Fabryka Pizzy Krosno