ARCHIWUM 1999-2017

W nagrodę za róże

Wytwórnia Ciast i Lodów "Santos" zdobyła tytuł "Polski Producent Żywności 2008". To prestiżowe wyróżnienie przyznano jej za konfiturę z płatków róży.
Redakcja Portalu
Marek Bargieł na plantacji róży

Tytuł "Polski Producent Żywności 2008" przyznaje Kapituła Ogólnopolskiej Inicjatywy Pozytywistycznej działająca przy Stowarzyszeniu im. Eugeniusza Kwiatkowskiego. Celem przedsięwzięcia jest wyróżnianie i promocja najlepszych polskich producentów żywności oraz zwracanie uwagi konsumentów na ich wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością.

Firma "Santos" znalazła się w gronie najlepszych polskich przedsiębiorców branży żywnościowej, została wyłoniona spośród 135 firm reprezentujących 11 województw. Tytuł "Polski Producent Żywności 2008" otrzymała (11.07) za produkt "Konfitura z płatków róży".

Nagrodzona konfitura z róży

Uroczyste wręczenie tytułów odbędzie się w pierwszym dniu Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego Polagra-Food (15.09) w Poznaniu. Podobnie jak w latach ubiegłych, uroczystości nadawania tytułów będzie towarzyszyła wystawa nagrodzonych produktów zwana "Małą Polagrą", podczas której firma "Santos" zaprezentuje nagrodzoną konfiturę z płatków róży.

Do produkcji wspomnianej konfitury wykorzystuje się płatki kwiatu specjalnej odmiany róży - "Rosa rugosa". - Marek Bargieł, właściciel Wytwórni Ciast i Lodów oraz Przetwórni Owoców i Warzyw "Santos", kładzie nacisk na jakość w każdym aspekcie swej działalności - od łańcucha dostaw po wszystkie sprzedawane produkty. Aby mieć pewność, że surowce, których używa do produkcji są jak najlepszego gatunku, zainwestował we własną plantację tej właśnie róży - informuje Edyta Biedroń z działu marketingu firmy "Santos". Plantacja znajduje się w bezpośredniej bliskości zakładu produkcyjnego i obecnie liczy około 1000 szt. krzewów róż.

Płatki róży zbierane są ręcznie, szczególnie w godzinach porannych, ponieważ wpływ mocnego słońca powoduje ulatnianie się olejków eterycznych zawartych w kwiatach. Aby jak najdłużej zachować jej walory smakowe i przydatność do spożycia, gotowy produkt poddawany jest procesowi pasteryzacji. Konfitura z płatków róży jest bogata w owocową witaminę C. Aromatyczny smak róży wzbogaca wszelkie wyroby cukiernicze, stanowi dodatek do lodów, deserów i ciast.

ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU:
(an), fot. archiwum cukierni Santos