W tym roku odbyła się czwarta edycja konkursu na "Ulubiony chleb krośnian". Miał miejsce w ostatni weekend wakacji, podczas tegorocznego święta kultur pogranicza, podczas którego kultywowane są tradycje współpracy Krosna z Węgrami. Konkurs nie bez powodu odbywa się właśnie wtedy. W oparciu o tę, 10-letnią już współpracę z Zalaegerszeg narodził się bowiem pomysł zorganizowania w Krośnie imprezy polegającej na prezentacji regionalnych piekarni.
W skansenie przy Göcseji Múzeum od wielu lat organizuje się jednodniową ekspozycję połączoną z degustacją i wyborem najlepszego chleba. Odbywa się to 20 sierpnia, tj. w dniu świętego Stefana - patrona Węgier. Wydarzenie to połączone jest z pokazem rzemiosła i degustacją regionalnych win. - W roku 2003 w Göcseji Múzeum poza konkursem zaprezentował się chleb z Krosna. Był to duży, bogato zdobiony chleb weselny, który został szybko rozczęstowany - wspomina Bożena Paradysz z Muzeum Rzemiosła w Krośnie. - Sugerowano nawet, aby przyznać mu tytuł najlepszego chleba.
Pomysł zaczerpnięty z węgierskiego Zalaegerszeg realizuje się w Krośnie w formie trwającego przez dwa dni konkursu na "Ulubiony chleb krośnian", który organizowany jest co roku w ramach Karpackich Klimatów.
W tym roku w konkursie zwyciężył chleb oznaczony numerem 3, czyli chleb orkiszowy z piekarni Józefa Kiełtyki. Uzyskał on 45% wszystkich oddanych głosów. Józef Kiełtyka odebrał certyfikat "Ulubiony chleb krośnian" 2009 z rąk prezydenta Miasta. Zaszczytnym tytułem oraz logo "Ulubiony chleb krośnian" 2009, chleb orkiszowy z piekarni Józefa Kiełtyki będzie posługiwał się przez rok - do kolejnego konkursu.
W głosowaniu udział wzięli mieszkańcy Krosna, goście z całej Polski oraz członkowie delegacji z miast partnerskich Krosna, w tym również z węgierskiego Zalaegerszeg.
Piekarnia Józefa Kiełtyki zdobyła certyfikat "Ulubiony chleb krośnian" już po raz drugi. Pierwszy raz w 2007 roku tytuł ten zdobył chleb staropolski. - Józef Kiełtyka jest bardzo aktywnym piekarzem Podkarpacia, bierze udział w wielu plebiscytach, wystawach i konkursach - informuje Bożena Paradysz. - Jest również jednym z krośnieńskich inicjatorów konkursu na "Ulubiony chleb krośnian". To dzięki niemu w 2006 roku odbyła się w Krośnie pierwsza edycja konkursu o smaku chleba - przypomina.
W krośnieńskim Cechu Rzemiosł Różnych zrzeszonych jest 12 piekarni. - Każda z nich ma do zaoferowania wiele gatunków chleba, których wypiek oparty jest zarówno o tradycyjne receptury, jak i o zaskakujące, nigdzie indziej nie spotykane połączenia smaków i form - twierdzi Bożena Paradysz.
Organizatorami konkursu są Muzeum Rzemiosła w Krośnie i Cech Rzemiosł w Krośnie.
Konkurs na "Ulubiony chleb krośnian" jak co roku połączony jest z loterią dla głosujących. Wylosowane numery otrzymają upominki.
Oto one: 61, 2983, 2351, 1873, 196, 3052, 2237, 62, 2981, 75, 3488, 5414, 3441, 5406, 3491, 3492, 104, 325, 399, 1659, 2293, 209, 2356, 1626, 368, 1524, 94, 1608, 77, 1602, 79, 2957, 2952, 2238, 2246, 3196, 383, 140, 301, 324, 3435, 1632, 54, 1616, 2894, 306, 129, 326, 119, 1649, 2311, 1645, 96, 1647, 2315, 112, 2318, 356, 353, 239, 354.
Nagrody można odbierać do 12 września (sobota) 2009 w Punkcie Informacji Kulturalno-Turystycznej w Krośnie (Rynek 5).