GASTRONOMIA

Czy krośnianie to weganie? W mieście powstał nowy lokal

Wyniki badań* wskazują, że nie trzeba spożywać produktów zwierzęcych, aby żyć zdrowo. Doskonale wie o tym ekipa Krosna Wegańskiego. Restauracja serwuje posiłki bez mięsa, nabiału, jajek, miodu, cukru oraz glutenu. Tym samym modyfikuje klasyczną piramidę żywieniową.
Berenika Kochan
- W kuchni nie uznajemy kompromisów. Dobór składników do potraw to była kilkumiesięczna praca – mówi Marcelina Budziak, menedżerka Krosna Wegańskiego
Damian Krzanowski

Justyna Czajkowska odkryła weganizm kilka lat temu, gdy zmagała się z alergią córki. - Gotowałam jej osobne potrawy, dowiadując się przy tym o różnych produktach i przeglądając rozmaite badania. Gdy wraz z mężem znaleźliśmy potwierdzone naukowo informacje, że dieta wegańska jest najlepsza dla astmatyków, alergików, ale i dla sportowców, postanowiliśmy wprowadzić ją do swojego stylu życia. 

Na zdjęciu przykładowy zestaw: zupa z selera naciowego z ciecierzycą z piekarnika, bliny z buraka z pesto pietruszkowym, prażonymi migdałami oraz surówką z białej rzodkwi i imbirem
damian krzanowski

To zainspirowało ich do stworzenia Krosna Wegańskiego. Restauracja mieści się przy ul. Grodzkiej 8, w lokalu po Barze Mlecznym Smak. Oferuje potrawy oparte na diecie wegańskiej, czyli bez mięsa i produktów zwierzęcych, bezglutenowe, bez cukru (prócz cukrów występujących naturalnie w produktach) oraz, jeśli konieczne, z minimalną ilością soli.

Lokal znajduje się przy ulicy Grodzkiej w sąsiedztwie Liceum Katolickiego 
damian krzanowski

Czy smaczne? Niech świadczy o tym ilość zamówień, która zaskoczyła restauratorów w pierwszych dniach po otwarciu (2 stycznia 2021 r.). Musieli zatrudnić kolejnego kucharza, by sprostać zapotrzebowaniu krośnian na zdrowe posiłki. Krosno Wegańskie zaskoczyło klientów w środku pandemii, ale ci nie pozostali dłużni, zasypując restaurację pochwałami, które można zobaczyć na ich fanpage'u

Co można zjeść w Krośnie Wegańskim?

Może się wydawać, że rezygnacja z tak wielu składników ogranicza codzienne menu - Wręcz przeciwnie, wyzwala kreatywność! - mówi Justyna, autorka większości przepisów na potrawy podawane w Krośnie Wegańskim.

Pierogi ze szpinakiem i wegańską fetą ze skwarkami z tofu oraz naleśniki kasztanowe z kokosowym vege-serkiem na słodko z sosami malinowym i kakaowym
damian krzanowski

Przejście na weganizm to dla niej przygoda kulinarna, owocująca w autorskie receptury, takie jak lazania bez makaronu. - To jedna z najpopularniejszych potraw w naszej restauracji – mówi Marcelina Budziak, menedżerka Krosna Wegańskiego, a prywatnie siostra Justyny. Potrawa składa się z warstw pieczonych bakłażanów i cukinii, które są przekładane ricottą orzechową. - Mnie z kolei najbardziej smakuje krem z ogórków kiszonych z sosem na bazie stuprocentowego jogurtu kokosowego - dodaje.

Ekipa Krosna Wegańskiego stara się nie korzystać z gotowych produktów. - W kuchni nie uznajemy kompromisów. Dobór składników do potraw to była kilkumiesięczna praca – wyznaje Marcelina. Niemalże badawcza, ponieważ półprodukty analizowali pod względem składu, pochodzenia i sposobów uprawy. - Warzywa, które kupujemy u zaufanego, lokalnego dostawcy, są uprawiane w sposób ekologiczny – mówi menedżerka. - Opracowaliśmy też m.in. recepturę na własne bułeczki na zakwasie – dodaje właścicielka.

Nowa restauracja oferuje potrawy oparte na diecie wegańskiej, czyli bez mięsa i produktów zwierzęcych, bezglutenowe, bez cukru oraz, jeśli to konieczne, z minimalną ilością soli
damian krzanowski

Popularnością cieszą się również gołąbki z sosem pomidorowym, frytki z batatów oraz daily specials, czyli serwowane codziennie zestawy obiadowe w cenie 20 złotych. Co dzisiaj (28.01.2021)? Zupa z cukinii i kalafiora oraz risotto z kurkami i białym winem z sałatką z rukoli i buraka. - Kiedyś może skończą się nam pomysły na dania, jednak póki co harmonogram mamy pełny i nic się nie powtórzyło – śmieje się Marcelina.

Wegańskie mogą być również desery. Tarta czekoladowo-wiśniowa z masą kokosową
damian krzanowski

Jak na pierwszą w okolicy restaurację wegańską zareagowali krośnianie? - Zdarzało się, że przychodzili i prosili o dania mięsne. Niektórzy spotkali się z tego typu kuchnią po raz pierwszy – mówi menedżerka. Ilość zamówień w Krośnie Wegańskim świadczy jednak o kilku rzeczach. Krośnianie mają świadomość zdrowego żywienia i lubią próbować nowości. Szukają alternatyw dla mięsa, zwłaszcza w piątek, gdy – jak twierdzi ekipa restauracji – liczba zamawianych dań widocznie wzrasta.

Opakowania przyjazne środowisku

- Zmierzenie się z dużą ilością zamówień było największym wyzwaniem pierwszych dni po otwarciu Krosna Wegańskiego – mówi Justyna. Drugim w kolejności: zapakowanie wszystkiego w sposób ekologiczny. Weganizm to styl życia, zakładający dbanie o zdrowie organizmu i zdrowie planety. Wszystkie opakowania i sztućce wydawane przez restaurację są biodegradowalne, a torby na jedzenie papierowe. 

Restauracja zapewnia świeże i kolorowe dodatki do swoich dań
damian krzanowski

Justyna i Marcelina przyznają, że nie chciały czekać z otwarciem restauracji mimo warunków niesprzyjających gastronomii. - Zdrowe odżywianie mocno wpływa na odporność organizmu, nie tylko w przypadku koronawirusa - mówią. 

Ekipa restauracji, przy współpracy z dietetykami, ma nadzieję edukować mieszkańców Krosna w temacie diety wegańskiej. 

*ŹRÓDŁA: