ARCHIWUM 1999-2017

Chleb słonecznikowy i ze śliwką. To typy krośnian

Który lepszy? Chleb słonecznikowy od Kopacza czy razowy ze śliwką od Krukierka? Wybór był tak trudny, że obydwa te gatunki będą mogły mienić się "Ulubionym chlebem krośnian 2010".
Redakcja Portalu
To chleby, które krośnianom najbardziej smakują: chleb słonecznikowy z piekarni Stanisława Kopacza i chleb razowy ze śliwką z piekarni Mariana Krukierka

Rozstrzygnięto konkurs na tegoroczną edycję konkursu "Ulubiony chleb krośnian". O ten zaszczytny tytuł od pięciu lat rywalizują piekarze zrzeszeni w Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie, prezentując swoje wypieki na Karpackich Klimatach (27-29.08).

W tym roku w szranki stanęło osiem gatunków chleba z ośmiu rodzimych piekarni: chleb żytni razowy na zakwasie z piekarni Janusza Frydrycha, chleb słonecznikowy z piekarni Stanisława Kopacza, chleb razowy ze śliwką z piekarni Mariana Krukierka, chleb razowy "Zręciński" z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków, chleb żytni na zakwasie, bezdrożdżowy z piekarni Józefa Kiełtyki, chleb pszenno-żytni "Baltonowski" z piekarni Jana Wilusza, chleb razowy ze śliwką z piekarni Dariusza Muni oraz chleb mieszany "Baltonowski" z piekarni Janusza Lidwina.

Przez cały rok, do kolejnego konkursu chleb ten będzie mógł być opatrzony tytułem "Ulubiony chleb krośnian"

- Mamy wiele szczęścia, że w Krośnie każdego dnia możemy wybierać wśród wielu znakomitych gatunków chleba - mówi Czesław Matelowski z Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie.

Okazuje się, że krośnianie mieli ciężki wybór, dlatego dokonano "salomonowego" rozwiązania. - W tym roku prawo do znakowania tytułem i logiem "Ulubionego chleba krośnian" zdobyły ex aequo: chleb słonecznikowy z piekarni Stanisława Kopacza oraz chleb razowy ze śliwką z piekarni Mariana Krukierka, które uzyskały równorzędną ilość głosów - po 32 % - informuje Bożena Paradysz z Muzeum Rzemiosła w Krośnie.

Zarówno chleb ze śliwką, jak i ten słonecznikowy uzyskały taką samą liczbę głosów

W ubiegłych latach miano "Ulubiony chleb krośnian" uzyskiwały: pieczywo staropolskie z piekarni "Anvit" (2006r.), chleb staropolski z piekarni Józefa Kiełtyki (2007r.), chleb wieloziarnisty z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków (2008r.), chleb orkiszowy z piekarni Józefa Kiełtyki (2009r.).

Organizatorami konkursu są Muzeum Rzemiosła w Krośnie, Cech Rzemiosł Różnych oraz Urząd Miasta Krosna.

(MRz), fot (dk)