Rozstrzygnięto konkurs na tegoroczną edycję konkursu "Ulubiony chleb krośnian". O ten zaszczytny tytuł od pięciu lat rywalizują piekarze zrzeszeni w Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie, prezentując swoje wypieki na Karpackich Klimatach (27-29.08).
W tym roku w szranki stanęło osiem gatunków chleba z ośmiu rodzimych piekarni: chleb żytni razowy na zakwasie z piekarni Janusza Frydrycha, chleb słonecznikowy z piekarni Stanisława Kopacza, chleb razowy ze śliwką z piekarni Mariana Krukierka, chleb razowy "Zręciński" z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków, chleb żytni na zakwasie, bezdrożdżowy z piekarni Józefa Kiełtyki, chleb pszenno-żytni "Baltonowski" z piekarni Jana Wilusza, chleb razowy ze śliwką z piekarni Dariusza Muni oraz chleb mieszany "Baltonowski" z piekarni Janusza Lidwina.
- Mamy wiele szczęścia, że w Krośnie każdego dnia możemy wybierać wśród wielu znakomitych gatunków chleba - mówi Czesław Matelowski z Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie.
Okazuje się, że krośnianie mieli ciężki wybór, dlatego dokonano "salomonowego" rozwiązania. - W tym roku prawo do znakowania tytułem i logiem "Ulubionego chleba krośnian" zdobyły ex aequo: chleb słonecznikowy z piekarni Stanisława Kopacza oraz chleb razowy ze śliwką z piekarni Mariana Krukierka, które uzyskały równorzędną ilość głosów - po 32 % - informuje Bożena Paradysz z Muzeum Rzemiosła w Krośnie.
W ubiegłych latach miano "Ulubiony chleb krośnian" uzyskiwały: pieczywo staropolskie z piekarni "Anvit" (2006r.), chleb staropolski z piekarni Józefa Kiełtyki (2007r.), chleb wieloziarnisty z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków (2008r.), chleb orkiszowy z piekarni Józefa Kiełtyki (2009r.).
Organizatorami konkursu są Muzeum Rzemiosła w Krośnie, Cech Rzemiosł Różnych oraz Urząd Miasta Krosna.