ARCHIWUM 1999-2017

Krupnik z babki i powidło z czeremchy

"Dzika kuchnia" - to najnowsza książka krośnianina dr hab. biologii Łukasza Łuczaja. Ta publikacja to zielnik i książka kucharska w jednym, a zarazem przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski.
Redakcja Portalu
Dr hab. prof. Łukasz Łuczaj to znany krośnieński botanik. Na rynku wydawniczym pojawiła się nowa publikacja jego autorstwa "Dzika kuchnia"

- Warto dodawać dzikie rośliny do wszelkich potraw, które robimy - makaronów, chleba, pierogów, zup, gulaszy itd. Zachęcam do eksperymentu pt. "W każdy dzień dzika roślina". W marketach są puste kalorie z pestycydami, ryby z rtęcią, mięso z antybiotykami. Nie bójcie się zielska - mówi Łukasz Łuczaj dla miesięcznika Dzikie Życie, który jest patronem medialnym publikacji pt. "Dzika kuchnia".

Łukasz Łuczaj to dr hab. biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog roślin, autor wielu prac naukowych z dziedziny etnobotaniki. Autor kilku książek m.in. "W dziką stronę" (Krosno 2010). Członek rady redakcyjnej "Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine". Twórca warsztatów popularyzujących wiedzę etnobotaniczną. Stały współpracownik miesięcznika Dzikie Życie.

Jego nowa książka "Dzika kuchnia" to praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne. Autor podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.

W książce znalazło się sto kilkadziesiąt przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.

Książka zawiera 320 stron, jest bogato ilustrowana. Wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.

Jak zapewnia Łukasz Łuczaj, to książka napisana dla każdego. Omawia głównie pospolite i łatwo dostępne gatunki. Znajduje się w niej jednak wiele smaczków - informacji "z pierwszej ręki" - wyników najnowszych badań terenowych autora czy mało znanych danych archiwalnych o użytkowaniu roślin w Polsce, które mogą zainteresować etnografa czy miłośnika regionaliów.

"Dzika kuchnia" ukazała się nakładem wydawnictwa Nasza Księgarnia. Szczegóły dotyczące zamówienia książki na www.luczaj.com.

(pracownia.org.pl), fot. (kuchniaplus.pl), (Zaborosa Media)