ARCHIWUM 1999-2017

Jak zrobić kiełbasę? Przyjdź na warsztaty

Czy wytworzona dziś szynka może pachnieć jak kiedyś? Będzie można to sprawdzić podczas warsztatów w Klubokawiarni Ferment (22.12), która włącza się w promocję regionalnych smaków Podkarpacia. Będzie pokaz produkcji, ale też możliwość nabycia tradycyjnych wędlin, bo przecież wśród świątecznych smakołyków nie może zabraknąć pachnącej szynki i kiełbasy.
Redakcja Portalu
Stowarzyszenie Portius i Klubokawiarnia Ferment zapraszają na spotkanie z podkarpackimi smakami

"Weź tradycyjne smaki na warsztat"- pod takim hasłem Stowarzyszenie Portius we współpracy z Klubokawiarnią Ferment organizuje promocję produktów regionalnych. Współfinansowany z funduszy szwajcarskich projekt zakłada przeprowadzenie serii warsztatów, podczas których odbędą się pokazy wytwarzania, ale też degustacje prezentowanych produktów.

Podczas spotkań goście będą mieli szansę dowiedzenia się czegoś więcej o produkcji chleba i innych wyrobów piekarniczych, wędlin, serów, pierogów, konfitur, ale też nalewek.

Cechą wspólną wszystkich tych produktów będzie: po pierwsze lokalność, bo na warsztatach głównie zaprezentują się twórcy z Krosna i okolic, po drugie tradycyjność - wszystkie rarytasy powstają według starych receptur, ekologicznie, bez sztucznych dodatków. Warsztaty przewidują prelekcje, pokazy i degustacje. Wstęp jest bezpłatny.

- Chcemy sprawić, aby informacja o małych wytwórcach najlepszej jakości towarów dotarła do jak najszerszego grona odbiorców. Takich producentów, przedstawicieli różnych branż, w okolicy nie brakuje, a ciągle nie są zbyt popularni, przegrywają z masowym asortymentem dostępnym w marketach - mówi Zbigniew Ungeheuer, prezes Stowarzyszenia Portius. - Chcemy w ten sposób wspierać tę małą lokalną przedsiębiorczość, zachęcać do kupowania produktów regionalnych, bo warto - przekonuje.

- Warsztaty wpisują się w filozofię Klubokawiarni Ferment. Chcemy organizować wydarzenia kulturalne, ale też te promujące lokalność. W ten sposób stwarzamy producentom szansę dotarcia do konsumentów poza miejscem wytwarzania produktów czy prezentacjami na kiermaszach - podkreśla Adrian Krzanowski z Klubokawiarni Ferment. - Ponadto, w karcie Fermentu można się doszukać regionalnych smaków, m.in. w zapiekance karpackiej. Nasze menu jest otwarte na kolejne tradycyjne potrawy - dodaje.

Na pierwszy ogień pójdą tradycyjne wędliny. Termin tych warsztatów nie został wybrany przypadkowo. Przecież na świątecznym stole nie może zabraknąć porządnej, pachnącej szynki czy kiełbasy. W najbliższą niedzielę (22.12) od godz. 12.00 Klubokawiarnia Ferment będzie gościć lokalnych wytwórców mięsnych smakołyków.

- Zapraszamy na to spotkanie całe rodziny. Będzie można przyjrzeć się z bliska procesowi wytwarzania białej kiełbasy, zadawać pytania, no i spróbować gotowego produktu - zachęca Zbigniew Ungeheuer. - Co więcej, na miejscu będzie też można nabyć te smakowite, ekologiczne wędliny.

Organizatorzy już zapraszają na kolejne warsztaty. Jeszcze w starym roku, w sobotę (28.12) odbędzie się spotkanie z miłośnikami tradycyjnych nalewek: - Chcemy zakończyć rok słodkim, alkoholowym poczęstunkiem dla dorosłych, wprawić krośnian w dobry nastrój jeszcze przed Sylwestrem.

Na to wydarzenie należy zarezerwować sobie sobotnie popołudnie i wieczór. Pokaz zaplanowano na godz. 18.00, ale degustacje będą prowadzone jeszcze przed spotkaniem w wytwórcami.

"Weź tradycyjne smaki na warsztat. Promocja produktów regionalnych wśród mieszkańców Krosna i powiatu oraz turystów" - projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej 

(an), fot. Damian Krzanowski