Zima przyszła nieśmiało. Niewielka warstwa śniegu to jednak zdecydowanie zbyt mało, by uruchomić wyciąg narciarski w Czarnorzekach. Dobrze, że są armatki. Te zostały uruchomione, gdy tylko spadła temperatura.
Pracowały kilka dni, wyprodukowały już odpowiednią dla narciarzy warstwę sztucznego śniegu. Minimum to 30 cm. Kiedy ruszy stok?
- Pracujemy nad tym. W tym momencie stok jest przygotowywany za pomocą ratraka, są zakładane zabezpieczenia, robimy ostateczne poprawki - mówił w czwartek (8.01) Antoni Dębiec, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Krośnie. - Wszystko wskazuje na to, że w sobotę powinniśmy go uruchomić.
Prognozy pogody nie są jednak optymistyczne. Zapowiadane jest ocieplenie i opady deszczu.
Stok w Czarnorzekach ma charakter typowo rekreacyjny. Kilka lat temu został przeprofilowany, sama trasa wydłużona do 460 m. Różnica poziomów wynosi 73 m. Nowe są też urządzenia do obsługi narciarzy: wyciąg wraz ze stacją i podporami oraz system kasowo-biletowy. Na terenie stoku znajdują się dwie trasy zjazdowe. Są oświetlone.
Wyciąg orczykowy ma długość 400 m, jest uruchamiany już przy 5 narciarzach. Przepustowość wyciągu to 900 osób na godzinę.
Podobnie jak w ubiegłym roku, w weekendy wyciąg będzie czynny od 9.00 do 20.00, a w dni powszednie od 12.00 do 20.00. Ceny również pozostaną na dotychczasowym poziomie. Zarówno w dni powszednie, jak i w weekendy jeden przejazd będzie kosztował złotówkę. Do nabycia będą też karnety: 2-godzinne w cenie 20 zł, 4-godzinne - 30 zł. Karnet za cały dzień kosztować będzie 45 zł.
Do korzystania z wyciągu potrzebna jest karta magnetyczna. Jest ważna od pierwszego użycia przez wykupiony czas. Za wydanie karty pobierana jest kaucja zwrotna w kwocie 10 złotych.
Przy wyciągu funkcjonuje tzw. ciepły kącik, w którym narciarze będą mogli zjeść własny prowiant, a także zaplecze sanitarne i szatnia. Na małą gastronomię raczej jednak nie będzie można liczyć. - Nie wiemy ile potrwa ten sezon zimowy. W zeszłym roku stok był czynny półtora tygodnia - przypomina Dębiec. - Dlatego z takimi rzeczami jak gastronomia trzeba ostrożnie. Zimy są coraz cieplejsze i łagodniejsze - tłumaczy.
Zobacz stronę stoku: czarnorzekiski.pl