MIEJSCE

OX, czyli wół. Nowy lokal dla mięsożerców

Stek krwisty czy średnio wysmażony? Na to pytanie możecie odpowiedzieć w restauracji OX, która od niedawna serwuje mięso, głównie wołowinę, w wydaniach z różnych stron świata.
Joanna Kwiatkowska
OX otworzyli kucharz Alexis Le Bray i restaurator Daniel Aniołowski
Damian Krzanowski

Restauracja OX (ang. wół) to nowy lokal, który mieści się przy ul. Portiusa 4 w budynku Biura Wystaw Artystycznych. Wcześniej w tym miejscu funkcjonowała klubokawiarnia Ferment, a później restauracja Pawilon Towarzyski. Jednym z właścicieli jest Daniel Aniołowski, który w Krośnie zarządza także lokalami Wino i Talerzyki oraz NaSushi.

OX mieści się w budynku Biura Wystaw Artystycznych przy ul. Portiusa 4
damian krzanowski

- Otwarcie OX nie było planowane. Końcem stycznia z ciekawości zapytałem BWA o pusty lokal, co spotkało się z zainteresowaniem z ich strony. Postanowiliśmy wystartować szybko, żeby zdążyć na obchody rocznicy BWA, które miały odbyć się w marcu – tłumaczy Daniel.

Chociaż otwarcie odbyło się końcem lutego, to już dwa tygodnie później restaurację zamknięto z powodu epidemii koronawirusa. W maju otwarto ją ponownie. 

Alexis Le Bray pochodzi z Bretanii, wcześniej był kucharzem w restauracji Wino i Talerzyki
damian krzanowski

Pierwszym pomysłem na restaurację była kuchnia włoska, jednak z inicjatywy kucharza Alexisa Le Braya, który współtworzy OX, powstał steak house, a dania pochodzą rodem z Francji, Anglii czy Ameryki.

Alexis jest bretończykiem (Bretania leży w północno-zachodniej Francji), od dwóch lat mieszka w Jedliczu, skąd pochodzi jego żona – Katarzyna, która zarządza salą restauracji.  - Spędziłem 6 lat w Anglii. Tam pracowałem na wielu produktach, ale moim ulubionym jest mięso  - mówi Alexis. 

Żeberka w OX zaskakują chrupiącą skórką o smaku BBQ i delikatnym wnętrzem
damian krzanowski

Stąd pomysł, aby w OX skupić się właśnie na mięsie. – Do tej pory w Krośnie serwowano steki wyłącznie z polędwicy, a na świecie to najrzadziej wykorzystywany do tego rodzaj wołowiny. Steki robi się także z rostbefu, antrykotu czy łaty. W OX pokazujemy, co można przyrządzić z mięsa. Skupiamy się na odpowiednim przyrządzaniu konkretnych mięśni, które mają swoje indywidualne wymagania – mówi Daniel.

RODZAJE MIĘSA WOŁOWEGO:

Główny składnik dań pochodzi od krów rasy piemonckiej z hodowli pod Beskiem. Mięso dostarczane jest codziennie przez hodowcę, który odwiedza restaurację w kowbojskim kapeluszu. – To człowiek, który dba o te zwierzęta i je rozumie. Zabija je w sposób humanitarny – tłumaczy Daniel. - W przyszłości będziemy wprowadzać także inne rasy. 

W karcie, poza stekami, znajdziemy także żeberka w sosie BBQ, skrzydełka w sosie Jack Daniels, tatara, popularne w Anglii „fish and chips”, czyli dorsz z frytkami oraz francuskie tosty z sosem beszamel. Nie zabrakło także deserów, np. amerykańskiego brownie, podawanego z karmelem, lodami i orzechami.

Brownie, czyli ciasto czekoladowe to nowy deser, który niedługo pojawi się w karcie. Podawane jest z karmelem i lodami
damian krzanowski

Karta pomimo tego, że nie jest duża, jest różnorodna. Powoli będziemy wprowadzać więcej dań – mówi Daniel. Wśród nowych potraw pojawiło się pastrami, czyli mostek wołowy marynowany i podwędzany przez dwa tygodnie. Przed podaniem krojony jest w cienkie plastry.

Pastrami to przygotowywany przez dwa tygodnie mostek wołowy. Podawany jest w formie "sałatki" lub w bułce
damian krzanowski

- Stawiamy na proste składniki i proste dania. Proponujemy coś oryginalnego, niespotykanego w Krośnie - mówi Alexis.

Ceny w OX są różne. Steki kosztują od 39 do 55 zł. Do nich można zamówić dodatki za ok. 6 zł. W karcie są także dania za ok. 20/30 zł.

Na zdjęciu Formula - czyli lekki zestaw ze stekiem z łaty wołowej za 17 zł
joanna kwiatkowska

Daniel jest sommelierem, czyli doradcą w zakresie wina, stąd w karcie spory wybór tego trunku. Także w alkoholach pojawia się wół. Znajdziemy tu wódkę Black Cow (ang. czarna krowa). Wypić można także różne rodzaje bourbonu lub piw kraftowych (rzemieślniczych).

Motyw woła przewija się także w wystroju. Surowe wnętrze, w którym króluje cegła, czerń i biel ozdabiają geometryczne postacie wołów. – Sprawiają wrażenie, jakby biegały po restauracji. Znajdziemy je także na ścianie kamienicy – mówi Daniel.

Surowe wnętrze wkrótce mają ozdobić kwiaty i zioła 
damian krzanowski

Chociaż restauracja OX postawiła sobie za zadanie zaznajomić krośnian z różnego rodzaju wołowiną, to Daniel przyznaje, że mieszkańcy są bardzo świadomymi klientami. – Krośnianie próbują nowych rzeczy, jeżdżą po świecie i po Polsce. Chętnie jedzą średnio wysmażony stek, a zamiast polędwicy coraz częściej zamawiają antrykot – mówi.

Restauracja OX otwarta jest w środy i czwartki w godz. 17:00-21:30, a w piątki, soboty i niedziele w godz. 13:00-21:30. Niedługo oferować będzie także zamówienia na dowóz, szczegóły wkrótce na fanpage'u