Sushi to dobrze zbalansowana kompozycja ryżu oraz różnych dodatków, przeważnie surowych m.in.: owoców morza, wodorostów, kawałków ryb, warzyw, grzybów, kawioru.
Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Podaje się do niego sos sojowy oraz wasabi, zielony japoński chrzan o intensywnym smaku, a także marynowany imbir, który spożywa się między kolejnymi kawałkami, aby oczyścić kubki smakowe.
Osoby, które chcą zacząć swoją przygodę z sushi, często kupują gotowe zestawy dostępne w sklepach spożywczych. - Dużo ludzi ma później negatywne zdanie o sushi. To zupełnie nie oddaje smaku, tego co powinniśmy poczuć - mówi sushi-master, który “kręci” ten specjał.
Wyjaśnia, że potrawę powinno się podawać na świeżo, dlatego przygotowuje się ją dopiero po złożeniu zamówienia przez klienta. - Świeżość i jakość produktów ma bardzo duży wpływ na smak i wygląd - podkreśla. Lokal zaopatruje się w produkty w wyspecjalizowanych hurtowniach, nie ma mowy o zakupie np. ryb w przypadkowych sklepach.
Nigiri - najprostsza forma podawania sushi - kulka ryżu przykryta rybą
Hosomaki - proste, jednoskładnikowe maki
Futomaki - maki wieloskładnikowe, zawinięte algą na zewnatrz; futoi w języku japońskim oznacza gruby
Uramaki - wieloskładnikowe maki z ryżem na zewnątrz, zwane też makami kalifornijskimi
Sashimi - wykwintna potrawa, która składa się z samych surowych ryb i dekoracji
Oshinko - marynowana biała rzodkiew
Kampyo - suszone włókno tykwy marynowane na słodko - jest to roślina jednoroczna, z rodziny dyniowatych
Tamago - japoński omlet
Tempura - japońska panierka
Do tej pory mieszkańcy Krosna, żeby spróbować dobrego sushi, musieli jeździć do Rzeszowa. - Krośnianie lubią tę potrawę. Mamy już nawet stałych klientów, którzy uzależnili się od tego przysmaku. Jeżeli ktoś je polubi, to chce tu wrócić. Dużym powodzeniem cieszy się także pieczone sushi, które jest łatwiejsze w smaku i każdemu smakuje - mówi Daniel Aniołowski, menadżer lokalu.
NaSushi Krosno znajduje się przy ulicy Kazimierza Wielkiego. Do lokalu wchodzi się poprzez restaurację Wino i Talerzyki. Sushi przygotowywane jest przez sushi-mastera od czwartku do soboty. Można je degustować w sali, gdzie znajdują się odpowiednie zestawy do jego podawania.
Dla tych, którzy nie mają czasu wybrać się do restauracji, istnieje możliwość zamówienia sushi na dowóz: tel. 793 792 200.