gastronomia

Sushi na stałe w Krośnie. Czy krośnianie polubią japoński specjał?

NaSushi Krosno to nowy lokal w Rynku, który od początku grudnia przygotowuje tę charakterystyczną japońską potrawę. Do tej pory jej smakosze jeździli do Rzeszowa. Dla osób, które chcą spróbować sushi, a nie jedzą surowych ryb, restauracja przygotowała specjalną wersję.
Damian Krzanowski
Sushi obecne jest już w Krośnie w stałej ofercie, a nie tylko na okazjonalnych degustacjach. Od czwartku do soboty można je zjeść w nowej restauracji. Na zdjęciu jej menadżer - Daniel Aniołowski
Damian Krzanowski

Sushi to dobrze zbalansowana kompozycja ryżu oraz różnych dodatków, przeważnie surowych m.in.: owoców morza, wodorostów, kawałków ryb, warzyw, grzybów, kawioru.

Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Podaje się do niego sos sojowy oraz wasabi, zielony japoński chrzan o intensywnym smaku, a także marynowany imbir, który spożywa się między kolejnymi kawałkami,  aby oczyścić kubki smakowe.

Sushi przygotowywane jest przez sushi-mastera
damian krzanowski

Osoby, które chcą zacząć swoją przygodę z sushi, często kupują gotowe zestawy dostępne w sklepach spożywczych. - Dużo ludzi ma później negatywne zdanie o sushi. To zupełnie nie oddaje smaku, tego co powinniśmy poczuć - mówi sushi-master, który “kręci” ten specjał.

Wyjaśnia, że potrawę powinno się podawać na świeżo, dlatego przygotowuje się ją dopiero po złożeniu zamówienia przez klienta. - Świeżość i jakość produktów ma bardzo duży wpływ na smak i wygląd - podkreśla. Lokal zaopatruje się w produkty w wyspecjalizowanych hurtowniach, nie ma mowy o zakupie np. ryb w przypadkowych sklepach.

SUSHI - SŁOWNIK

Do tej pory mieszkańcy Krosna, żeby spróbować dobrego sushi, musieli jeździć do Rzeszowa. - Krośnianie lubią tę potrawę. Mamy już nawet stałych klientów, którzy uzależnili się od tego przysmaku. Jeżeli ktoś je polubi, to chce tu wrócić. Dużym powodzeniem cieszy się także pieczone sushi, które jest łatwiejsze w smaku i każdemu smakuje - mówi Daniel Aniołowski, menadżer lokalu.

Tak prezentują się dwa zestawy: Mango tango (łosoś w tempurze, kampyo, ogórek, mango) i Catterpilar (krewetka w tempurze, awokado, kampyo, ogórek). Za osiem kawałków jednego zestawu zapłacimy 30 zł
damian krzanowski

NaSushi Krosno znajduje się przy ulicy Kazimierza Wielkiego. Do lokalu wchodzi się poprzez restaurację Wino i Talerzyki. Sushi przygotowywane jest przez sushi-mastera od czwartku do soboty. Można je degustować w sali, gdzie znajdują się odpowiednie zestawy do jego podawania.

Dla tych, którzy nie mają czasu wybrać się do restauracji, istnieje możliwość zamówienia sushi na dowóz: tel. 793 792 200.